Predstavljamo vam osnovne savjete za spremanje zimnice. Najbitnije je, da odaberete samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće.
Jesen je razdoblje kad priroda ponudi sve od voćnih pa do povrtnih plodova. Međutim, pošto je rok uporabe većine ovih proizvoda dosta ograničen i kratak, moralo se iznaći načina da se spomenuti proizvodi dorade, prerade ili konzerviraju, a sve kako bi se sačuvali za uporabu u kasnijem razdoblju, tijekom zime i proljeća. Tako je, uostalom, i nastala tradicija pripremanja zimnice.
Ambalaža za spremanje zimnice ovisi o postupku koji se primjenjuje u procesu konzerviranja, premda njen izbor ovisi i o vrsti namirnice. Tako se za ukuhanu zimnicu u kućanstvu najčešće rabe staklenke.
Za voće ukuhano sa šećerom ili voće u alkoholu te za ukiseljeno povrće koriste se obične staklenke koje se nakon punjenja zatvaraju celofanom ili pergamentnim papirom. Obično se za voće odabiru staklenke od pola do jedne litre, tako da se nakon otvaranja sadržaj što prije i potroši.
Za ukiseljeno povrće mogu se koristiti i nešto veće staklenke te posebne staklene pletare sa širokim grlom, zapremine od 5 i 10 litara. Zato je vrlo bitno, da o zimnici razmišljate rano. Sve što trebate, možete nabaviti u vrtnom centru Eurogarden Kaštel Sućurac i na www.eurogarden.eu.